SOS ÇOCUKKÖYLERİ 73 YILDIR DÜNYA ÜZERİNDE MİLYONLARCA ÇOCUK İÇİN ÇALIŞIYOR

  • SOS Çocukköyü Derneği, kuruluşundan beri dünya çapında Uluslararası SOS Çocukköyleri şemsiyesi altında yer alıyor.
  • Dünyanın en büyük sivil toplum organizasyonlarından biri olan SOS Çocukköyleri, bir milyon 280 bin insana bakım, destek ve eğitim veriyor.

SOS Çocukköyleri bağımsız, kar amacı gütmeyen sosyal gelişim organizasyonlarından biri olarak 1949 yılından beri faaliyet gösteriyor. Dünyanın 138 ülke ve bölgesinde faaliyet gösteren SOS Çocukköyleri, bir milyon 280 bin insana bekım, destek ve eğitim sağlayan dünyanın en büyük sivil toplum organizasyonlarının başında geliyor.

Çocuklara aile modelinde alternatif bakım veren, önleyici çalışmalarıyla çocukların ailelerinden kopmalarını önleyen, çocuk hakları savunuculuğu yapan ve eğitim veren SOS Çocukköyleri, kurucusu Hermann Gmeiner’i doğum gününde anmak için her yıl 23 Haziran’ı, dünyanın dört bir yanında “SOS Günü” olarak kutluyor.

Uluslararası bir sevgi yolculuğu…

Amerika’da 22, Afrika’da 48, Avrupa’da 36, Asya ve Okyanusya’da 32 ülke ve bölgede bulunan 690 SOS Çocukköyleri’nde 68 bin çocuk ve genç yaşamını sürdürüyor. SOS Çocukköyleri risk altındaki ailelere, “Aile Güçlendirme Programları” kapsamında, çocuklarından kopmamaları için sosyal destek, malzeme ve psikolojik destek sağlıyor. Dünya genelinde Aile Güçlendirme Programları dahilinde destek alan çocuk, genç ve yetişkin sayısı bir önceki yıla göre %31 artarak 455.400’e yükseldi.

SOS Çocukköyleri çocukların aileleri ile yaşaması mümkün olmadığında, çocuklara sevgi dolu ve destekleyici alternatif bakım sağlamak için devletlerle iş birliği yapıyor ve toplumdan aldığı desteklerle bulunduğu ülkelerde bakım, destek, eğitim ve savunuculuk alanlarında çalışmalar yürütüyor.

Her çocuk için…

Ülkemizde 1991 yılında kurulan SOS Çocukköyü Derneği ise Aile Tipi Bakım Programı’nda, çeşitli nedenlerle aile bakımını kaybeden çocuklara ve gençlere bakım, Aile Güçlendirme Programı’nda ise aile bakımını kaybetme riski olan çocukların ailelerini güçlendirerek çocuk terkini önlemeye çalışıyor. SOS Kreş ve Anaokulu ile hem kendi yararlanıcılarına hem de toplumdaki tüm çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti sunuyor. Girne Gençlik Gelişim Merkezi (GİGEM) ile gençlerin istihdam edilebilirliğini güçlendirmenin yanı sıra, toplumun her kesimine sosyal, sportif, kültürel ve eğitsel aktiviteler düzenliyor. Tüm bu faaliyetlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak çocukların haklarını savunmak için toplulukları ve karar verici mercileri çocuk ve gençlerin hakları konusunda bilgilendirme çalışmaları yürüten SOS Çocukköyü Derneği, toplumda farkındalık yaratmayı, tüm çocuklar ve gençler için hiçbir ayrım gözetmeksizin iyi bir gelecek sağlamayı amaçlıyor.

SOS Çocukköyü Derneği, tüm bu çalışmalarını yalnızca toplumdan aldığı destek ve devletle iş birliği sayesinde yürütebiliyor.