ÇOCUK KORUMA HERKESİN SORUMLULUĞUNDA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SOS Çocukköyü Derneği arasında ülkemizdeki tüm okullarda çocuk koruma politikalarının yaygınlaştırılması amacıyla bir protokol imzalandı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ile SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Buğra Akter tarafından imzalanan protokol sayesinde okullarda herhangi bir çocuk ihmali ve istismarı vakasından şüphe edilmesi veya yaşanması durumunda müdahale mekanizması kurulması, vakaların izlenmesi ve farkındalığın artırılması ile çocuk hak ve ihlallerinin en aza indirgenmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığında düzenlenen protokol imza töreninde ilk konuşmayı yapan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, ülkemizde toplam  271 okulda 53 bin öğrenci bulunduğunu, bunlar içinde 118 okulda ilköğretim ve okul öncesi çağda yaklaşık 20 bin çocuğun eğitim gördüğünü belirtti. Protokol bağlamında çalışmaların öncelikle belirlenecek pilot okullarda başlatılacağını, sonrasında ise tüm okullarda uygulanacağını ifade eden Bakan Amcaoğlu, yaşanması muhtemel sıkıntıların tespit edilerek müdahalenin sağlanabileceğini dile getirdi.

Protokol imza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ise istismar veya ihmal konularında, önleyici çalışmalar kadar vakaların tespitinin yapılması ile tespiti yapacak olan ekibin eğitiminin de önemli olduğunu söyledi.

Törende konuşan SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Buğra Akter ise sürecin önceden planlanmaya başlandığını ve uzmanların katkılarıyla geliştirilen uzun soluklu bir proje olduğunu ifade etti. SOS Çocukköyü Derneği’nin, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında yapmakta olduğu çalışmaları sayesinde bilgi birikimi olduğunu vurgulayan Akter, çocuk haklarını koruma ve istismar ya da ihmalin engellenmesine yönelik ülkemizdeki okullarda çocuk koruma politikalarının yaygınlaşması amacıyla protokololün zemininin oluşturulduğunu dile getirdi. Ülkemizin çocuk hakları konusunda en öncü sivil toplum kuruluşu olan SOS Çocukköyü Derneği için protokol bağlamındaki görev dağılımlarının net olduğunu söyleyen Buğra Akter, bu noktada esas önemli olanın süreklilik olması gerektiğini, hükümetlerin değişmesi ile ülke politikasının değişmemesi gerektiğini belirtti. Özellikle çocuk hakları konusunda ülkemizde devamlılığın sağlanmasının hayati önemde olduğunu ifade eden SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Akter, bu anlayışla protokole imza koyan her iki bakana da desteklerinden ötürü teşekkür etti.

SOS Çocukköyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Buğra Akter

Protokol neleri kapsıyor

İmzalanan protokolle çocuk koruma politikalarının okullarda uygulanması aşamasında, SOS Çocukköyü Derneği, kurumun çocuk koruma politikasını referans alarak kaynak, bilgi ve eğitim sağlayacak. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, çocuk koruma politikalarının okullarda uygulanmasından ve sürecin izlenmesinden sorumlu olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile SOS Çocukköyü Derneği tarafından bildirilen çocuk ihmal ve istismar vakalarına en geç 24 saat içerisinde müdahale edilmesinden, gerekli çalışmaların başlatılmasından ve süreçlerin takip edilmesinden  sorumlu olacak.